Velké emoce u Jamesů. Bronny jde hrát za otcem do Lakers

28. 06. 2024, 12:00 » Rozhovory - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Až do letošního draftu se v NBA nikdy nestalo, že by v jednom týmu vedle sebe nastoupili otec se synem. Poté, co si Lakers ve druhém kole jako 55. v pořadí vybrali Bronnyho Jamese, se může historie brzy změnit.

„Jsem požehnaný,“ napsal Bronny v příspěvku na Instagramu.

Zdroje ESPN uvedly, že rodina Jamesových se tuto zprávu dozvěděla, když se sešla na večeři v New Yorku. Poté, co Lakers oznámili své rozhodnutí, pronesl LeBron velmi emocionální přípitek.

„Víme, že se v historii NBA ještě nikdy nestalo, aby spolu hráli otec a syn,“ řekl viceprezident basketbalových operací a generální manažer Lakers Rob Pelinka. „Musíme samozřejmě respektovat, že se LeBron ještě nevyjádřil o svém dalším působení..., ale pokud by to vyšlo tak, že by byl v našem týmu i v příští sezoně, mohla by se psát historie NBA. A historie by se měla psát v dresu Lakers.“

Devatenáctiletý Bronnny James utrpěl loni v červenci srdeční zástavu. Zotavil se však překvapivě brzy a nakonec dostal povolení k návratu na hřiště. Jako nováček v NCAA nastoupil za USC do 25 zápasů. V průměru však zaznamenal jen 4,8 bodu, 2,8 doskoku a 2,1 asistence za 19,3 odehraných minut na zápas. Jeho střelecká úspěšnost nebyla ohromující - z pole 36.6 %, trojky 26.7 % a trestné hody 67.6 %.

„Bronny je především charakterní člověk,“ řekl Pelinka. „A za druhé je to mladý muž, který neuvěřitelně tvrdě pracuje. To jsou vlastnosti, které hledáme při výběru hráčů a doplňování našeho vývojového týmu v Lakers.“

LAKERS TAKE BRONNY JAMES AT NO. 55 IN THE 2024 DRAFT 🔥

Welcome to the league 👏

(via @ShamsCharania) pic.twitter.com/nW3kwRZNV7

— Bleacher Report (@BleacherReport) June 27, 2024

Jeho otec má čas do soboty, aby se rozhodl pro poslední rok své smlouvy s Lakers, která zní na 51,4 milionu dolarů. Pokud tak neudělá, stane se nechráněným volným hráčem. Podle zdrojů ESPN udělají Lakers maximum proto, aby LeBron začal svou 22. sezonu v jejich dresu. Navíc jsou ochotni 39letému hráči nabídnout maximální tříletou smlouvu na 162 milionů dolarů.

Hvězda Lakers, Anthony Davis, řekl ESPN před čtvrtečním druhým kolem, že podporuje management, který chtěl Bronnyho získat.

„Je velmi dobrý v obraně,“ řekl Davis. „Viděl jsem ho několikrát trénovat a myslím, že je opravdu dobrý tvůrce hry. Má skvělé čtení hry i obrany a volí správné rozhodnutí. Myslím, že bude v pohodě. Samozřejmě, že bude na něho vyvíjen velký tlak, když je jeho táta takový, jaký je.“

Lakers zahájí letní ligu již 12. července v Las Vegas proti týmu Houston Rockets.

Během rozhovoru před draftem Bronny prozradil, že jeho vzory jsou hlavně defenzivně zaměření hráči jako například Jrue Holiday a Derrick White.

„Myslím, že může být skvělým obráncem, který bude bránit ústřední rozehrávače ostatních týmů,“ řekl Pelinka. „Viděli jsme u něho i zlepšení ve střelbě a myslíme si, že se z něj může stát elitní střelec.“

Pojďme se těšit na novou sezónu. Třeba oba Jamesonové brzy přepíší historii NBA.