Sixers propustili Riverse. Zemětřesení mezi trenéry tak pokračuje

17. 05. 2023, 13:30 » Informace z klubů - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Propuštěných trenérů je v letošní sezóně více než kdy jindy. Jako poslední doplatil na nesplněná očekávání managementu a majitelů Doc Rivers, který byl odvolán od týmu Philadelphie po prohraném sedmém zápase proti Bostonu.

„Doc je jedním z nejúspěšnějších koučů v historii NBA a bezpochyby budoucí člen Síně slávy a velmi si ho vážím,“ uvedl v prohlášení Daryl Morey, prezident basketbalových operací 76ers.

„Jsme mu vděčni za jeho skvělou práci v uplynulých třech sezónách a za jeho vliv na naši organizaci. Došli jsme nicméně k názoru, že potřebujeme provést určité změny, abychom se i nadále mohli ucházet o zisk titulu,“ pokračoval Morey.

Rivers měl přitom letos s Phily více než solidně našlápnuto. Tým vedený nejužitečnějším hráčem ligy Embiidem a znovuzrozeným střelcem Hardenem měl výhodu vedení 3:2 na zápasy proti Bostonu. Kouč však znovu dostál své nelichotivé pověsti, že jeho týmy nezvládají rozhodující sedmé zápasy. Ještě o poločasu byl stav téměř vyrovnaný, ve třetí čtvrtině však Celtics jednoznačně 76ers zválcovali a vybudovali si rozhodující náskok.

Pod Riversovým vedením se 76ers potřetí v řadě rozloučili v play off ve druhém kole. Zkušený kouč sice během svého působení dosáhl výborné bilance v základní části (154-82, cca 65,3% úspěšnost), ale nedokázal prorazit v play off. V roce 2021 jeho tým prohrál s Atlantou a rok nato s Miami, v obou případech měl navíc výhodu domácího hřiště pro rozhodující duel.

Sixers Dismiss Head Coach Doc Rivers https://t.co/x4aB1Xoftd pic.twitter.com/8kq7C8jlNH

— Hoops Rumors (@HoopsRumors) May 16, 2023

Rivers, vítěz NBA s Bostonem Celtics v roce 2008, se tak připojil k zástupu trenérů, kteří byli vyhozeni před ním. Vzpomeňme jména jako Budenholzer, Williams a Nurse. Pro zajímavost, ve všech případech se jednalo o kouče, kteří buď se svými týmy vyhráli titul (Budenholzer s Milwaukee a Nurse s Torontem) nebo byli vyhlášeni aspoň koučem roku (Williams s Phoenixem). A ještě něco mají všechny tyto týmy společné - jejich trenéři je dovedli k výborné bilanci v základní části, ale play off pro ně skončilo zklamáním.

Mezi adepty na nového kouče jsou známá a prověřená jména jako Monty Williams, Nick Nurse, Mike D’Antoni, Mike Budenholzer nebo Frank Vogel. Jediným dalším jménem, které nemá zatím zkušenost jako hlavní trenér, je Sam Cassell, současný asistent v 76ers. D’Antoni, Williams a Vogel jsou dřívějšími asistenty z Philadelphie. D’Antoniho navíc spojuje s Morylem dlouholetý vztah, připomeňme jejich společné působení v Houstonu.

Rozhodnutí ukončit spolupráci s Riversem je jen jedním z mnoha, které nyní čekají Moryla. Joel Embiid, čerstvý MVP ligy, má uzavřený dlouhodobý kontrakt. Harden se stane volným agentem pro příští ročník 2023/24 (pokud odmítne svoji hráčskou opci) a je konstantně spojován s návratem do Houstonu. Nicméně není vyloučeno, že po odchodu Riverse zůstane s vidinou nového kontraktu.

A kam zamíří Rivers? Nové kouče hledají v Milwaukee, Phoenixu, Torontu či Detroitu.