Překvapivá změna trenéra. Billy Donovan končí v Oklahomě!

09. 09. 2020, 11:00 » Informace z klubů - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Oklahomě před pár dny skončila sezóna a vedení klubu začalo ihned úřadovat. Smlouvu neprodlouží trenérovi Billymu Donovanovi. Došlo k tomu po jednání obou stran.

Podle Royce Younga z ESPN vedení Thunder ani zástupci kouče nedokázali najít vhodnou délku nového kontraktu a nakonec se rozhodli posunout jiným směrem.

„Bylo od začátku v plánu se po konci sezóny sejít a najít pro obě strany nejlepší řešení. Po vzájemných jednáních bylo evidentní, že nedokážeme poskytnout uspokojivé informace o budoucím směřování mužstva tak, aby kouč Donovan měl tak jasno, jak pochopitelně potřebuje. Proto jsme se rozhodli uzavřít tuto kapitolu a poděkovat trenéru Billymu Donovanovi za odvedenou práci“, uvedl v prohlášení generální manažer Sam Presti.

“Billy Donovan will be remembered fondly for his personal integrity and professionalism during his time as our head coach. We wish him and his family nothing but the best.”

-Thunder Chairman Clay Bennett.

— OKC THUNDER (@okcthunder) September 9, 2020

Podle Adriana Wojnarovskiho vzájemným jednáním nepomohly náznaky, podle kterých se Thunder chystají zbavit několika veteránů a začít kompletní přestavbu kádru. Po odchodu Paula George a Russella Westbrooka v létě 2019 šla očekávání od týmu značně dolů a všichni mysleli, že je přestavba nutná.

Billy Donovan a družina vedená zkušeným rozehrávačem Chrisem Paulem ale všem vytřela zrak. Základní část této sezóny totiž zakončili s bilancí 44 výher a 28 proher, což je zařadilo na páté místo Západní konference. V prvním kole play off navíc celý tým statečně bojoval a s favorizovanými Rockets, ale proti Westbrookovi a spol. podlehli v nesmírně vyrovnané sérii 4-3 na zápasy.

Celkem za pět sezón u týmu měl Donovan bilanci 243 výher a 157 proher. V každém z těchto ročníků prošel jeho tým do play off, ale za brány prvního kola se podívali pouze v roce 2016 před odchodem Kevina Duranta.

„Trénovat zde pět let byla velká pocta. Chci poděkovat všem, se kterými jsem zde pracoval a kteří mi pomáhali na cestě za našim cílem. Děkuji také lidem z Oklahomy, toto místo bude mít pro mne a moji rodinu vždy speciální význam. Přeji Thunder a jejich příznivcům úspěch, který si zaslouží“, rozloučil se ve svém prohlášení charismatický kouč.

Billy Donovan se ihned po odchodu z Oklahomy zařadil na přední místo koučování Chicaga Bulls. Dalším týmem, který má podle Sama Amicka z The Athletic zájem, jsou Sixers. Thunder se poohlédnou po někom ochotném, jenž bude součástí přebudování kádru - skloňuje se jméno bývalého kouče Nets, Kennyho Atkinsona.

On a personal note, it’s well documented what a great person Billy Donovan is, but wanted to share one quick story: When my daughter was diagnosed with a terminal condition, we had a benefit dinner to help pay for her funeral. Billy surprised us and came. pic.twitter.com/lMg88bg92p

— Royce Young (@royceyoung) September 9, 2020