Pauza, která bodne. Sixers s uzdraveným Simmonsem věří v úspěch

06. 05. 2020, 10:00 » Úhel pohledu - Autor: Nbasket.cz


(zdroj: Nbasket.cz)
Návrat hráčů na palubovky je kvůli koronavirové krizi bohužel v nedohlednu, fanoušci Philadelphia 76ers nicméně přece jen mají malý důvod k oslavám. Jejich oblíbenec Ben Simmons nedávno v rozhovoru pro Jackieho MacMullana z ESPN prozradil pár novinek – mimo jiné to, že pokud se přerušená sezóna znovu rozběhne, bude po zranění připraven bojovat se 76ers v závěru základní části i následném play off.

Simmons na konci února utrpěl nervové poraněním zad. Podle MacMullana je ovšem rodák z australského Melbourne vyléčený a k potenciálnímu dohrání sezóny plně připraven. Jen pro úplnost: pro Simmonse nešlo o první vážnější zranění v kariéře. Jednička draftu roku 2016 vynechala celou nováčkovskou sezónu díky zlomené noze.

Mladý rozehrávač se v rozhovoru vyjádřil i ke své největší slabině – střelbě z dlouhé vzdálenosti. Věřte, nebo ne, za tři roky v NBA proměnil pouhé dvě trojky. „Záruka úspěchu je pro mě důležitá. Nechci být jedním z chlapů, co střílí z trojky okolo třiceti procent. Raději budu mezi těmi se čtyřiceti. Vím, že to přijde,“ uvedl.

Zion Williamson: 1 career game, 4 three-pointers
Ben Simmons: 203 career games, 2 three-pointers pic.twitter.com/vlPiX6TCHs

— SportsNation (@SportsNation) January 23, 2020

„Jen je třeba vystoupit z komfortní zóny. Mám pocit, že nyní jsem připravený. Mohlo by se to projevit během případného play off,“ dodal Simmons. Jeho problém koneckonců – jak lze vidět v různých videích – není fakt, že by střílet neuměl. Jde o sebevědomí. Fanoušci doufají, že jakmile ho získá, tříbodové střely začnou padat.

V dosavadním průběhu sezóny si mladá hvězda, jež se zúčastnila také All Star Game, průměrně připisovala 16,7 bodu, 8,2 asistence a 7,8 doskoku. Obecně se ví, že Simmons vyrostl ve skvělého tvůrce hry, který těží ze své výšky (208 centimetrů) a výborného přehledu. A teď si představte, o jakou hrozbu půjde, až začne pravidelně pálit zpoza oblouku – rázem půjde o kandidáta na ocenění pro nejužitečnějšího hráče celé soutěže.

Nakopne pauza trápící se tým?

Naopak Philadelphia jako celek má po dosavadním průběhu sezóny k optimismu daleko. Šesté místo ve slabší Východní konferenci organizaci, která chce útočil na titul, rozhodně nemůže uspokojit. Na vině je mimo jiné i fakt, že Simmons není jediný se zdravotními problémy kádru.

Pivot Joel Embiid vynechal kvůli potížím s ramenem hned 21 utkání. Hvězdný Kamerunec ovšem ani v plné síle neprožíval tu nejpovedenější sezónu: bodový průměr si zhoršil z loňských 27,5 na 23,4. V devatenácti zápasech pak kouči Brettu Brownovi chyběl kvůli otřesu mozku také střelec Josh Richardson.

Za zmínku stojí také nevýrazné výkony největší loňské posily Ala Horforda. Reprezentant Dominikánské republiky a zkušený podkošový hráč se nedokázal adaptovat rychlému stylu Sixers, během pauzy by nicméně nedostatky mohl dohnat. Koneckonců, celý tým se ještě před ní několikrát sešel v civilu, aby si promluvil a utužil kolektiv.

Scottie Pippen made $18 million for seven years.

Al Horford made $28 million this season.

— Zack Rosenblatt (@ZackBlatt) April 20, 2020

Také proto může být nucená přestávka pro Sixers užitečná. Budou nicméně doléčená zranění a vylepšená souhra stačit na přední příčky ligy či dokonce na boj o titul? Konkurence je velká...

Autor: Tomáš Sýkora