Preview před sezónou 2019/20: Dallas Mavericks

01. 10. 2019, 10:00 » Preview - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Konec jedné éry. Tak by se pro Mavericks dala charakterizovat sezóna 2017/18, byť se klub hledá déle, už od roku 2011, kdy získal titul. Od té chvíle totiž ani jednou nepřekročil první kolo play off. Loni se ovšem texaský celek rozloučil s nejvýraznější osobností své historie – Dirkem Nowitzkim. Fenomenální křídelník s charakteristickou střelou z odskoku dal NBA sbohem po 21 letech, během nichž získal zmíněný titul, dále trofej pro nejužitečnějšího muže ligy či finálové série a čtrnáctkrát si zahrál All-Star Game. Hodí se poznamenat: basketbal už nikdy nebude takový, jaký býval.

Naštěstí pro Dallas ovšem neopouští bárku odsouzenou k potopení. Loňská sezóna (bilance 33–49) nebyla kdovíčím, Mavs nicméně během ní našli nový poklad: Luku Dončiče. Slovinský zázrak do NBA zamířil v devatenácti letech, jako mistr Evropy a čerstvý euroligový šampion, což mu výrazně pomohlo v aklimatizaci. Výsledek? Přes 21 bodů, téměř osm doskoků a šest asistencí na zápas, ocenění pro nováčka roku. A když klub v lednu získal z New Yorku i Lotyše Kristapse Porzingise, fanoušci pookřáli: že by se blýskalo na lepší časy? Je to tak. Přesto je zde jedno obrovské „ale“.

Příchody a odchody

Ale k tomu až za chvíli. Co se týče přestupových šachů, naděje Mavericks na podpis třetí velké ryby zhasly na začátku července. Mluvilo se o Kembovi Walkerovi i Kawhim Leonardovi, obě hvězdy ale volání z Texasu nevyslyšely. A Kevin Durant? Upřímně: šlo jen o zbožné přání. Do American Airlines Center nakonec zamířili jedinci, kteří neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchnou. Z Portlandu se vrátil Seth Curry, bratr slavnějšího Stephena, jenž podepsal kontrakt na čtyři roky za 32 milionů dolarů, dalšími posilami jsou srbský dlouhán Boban Marjanovič a křídlo Delon Wright.

A co drafty? Prvokolový loni získali Hawks jako revanš za Dončiče, kterého Mavs obdrželi výměnou za Trae Younga, druhokolový nesl jméno Deividas Sirvydis – ten však ihned putoval do Detroitu za univerzálního křídelníka Isaiaha Robyho. Dallas neponechal nic náhodě a prodloužil navíc smlouvy Dorianu Finney-Smithovi (tři roky, 12 milionů dolarů), Dwightu Powellovi (tři roky, 33 milionů) i Němci Maxi Kleberovi (čtyři roky, 35 milionů). Kromě „Dirkulese“ už naopak v týmu nebude působit ani rozehrávač a někdejší vicemistr NCAA Trey Burke (nově Philadelphia 76ers).

Silné a slabé stránky

„Dvě hvězdy a situace, která je velmi podobná době, kdy za Mavericks hráli Dirk a Steve Nash,“ prohlásil Jason Terry, nový asistent GM. Ano, na 2500 Victory Avenue se opět budou moci spoléhat na dva tahouny All-Star kalibru. Zbývá několik otázek: dokáže Dončič v krasojízdě pokračovat? Ve 20 letech má stále to nejlepší před sebou – vyhoví si nicméně naplno s lotyšským parťákem? Dokáže právě Porzingis odehrát celý ročník (či alespoň většinu) bez zranění? A prosadí se vedle obou Evropanů také někdo další? Pokud jsou odpovědi kladné, vězte, že Dallas čeká slušný rok.

The Mavs ranked No. 1 in the league in 3-point D for five months last season. How'd they do it? Sometimes it was by forcing tough shots. Other times, it was about working hard enough to take away the easy ones, like @doefinney_10 does every night. 💪

➡️: https://t.co/zxBOaTZCn7 pic.twitter.com/gepUHVI3io

— Dallas Mavericks (@dallasmavs) September 16, 2019

Na druhou stranu – oním obrovským „ale“ je Porzingis, jenž s Mavericks v červenci podepsal pětileté prodloužení smlouvy za 158 milionů dolarů. Za prvé: dát takové peníze hráči, jenž za poslední rok neodehrál ani jeden zápas a rok předtím jich stihl jen 48, je mírně řečeno riskantní. Za druhé: s Knicks se rodák z Liepaja nerozešel v dobrém, v dubnu měl na krku obvinění ze znásilnění a v květnu se zapletl do rvačky, z níž si odnesl krvavý šrám. Taky vidíte varovný prst? Ve zkratce: v klubu musejí být velmi opatrní. Z velké hvězdy by se totiž obratem kvůli její povaze mohl stát velký problém.

Zaslouží si pozornost

Poté, co prodělal únavové zranění holenní kosti, se ho Mavericks v březnu rozhodli pro zbytek ročníku šetřit. Udělali dobře – nyní je Tim Hardaway Jr. připraven, aby po boku dvou tahounů svůj kredit zase o něco pozvedl. Loni si připisoval přes 19 bodů v New Yorku a 15,5 v Dallasu a byl poměrně spolehlivou možností, kam s míčem, potřebujete-li dát koš (byť bojoval s úspěšností střelby – za Knicks proměňoval 38,8 % svých pokusů, za Mavericks 40,4 %). „Jako hráč se mi líbí. Pasuje do systému, který chceme do budoucna vytvořit,“ chválil Hardawaye trenér Rick Carlisle.

TIM HARDAWAY JR. (DAL)
SF/SG (křídlo/rozehrávač)
Statistiky z loňské sezony (Mavs)
GP: 19 | PTS: 15,5 | AST: 1,9
FG: 40,4 % | REB: 3,2 | 3PT: 32,1 %
Buďte si jisti, že příležitostí dostane sedmadvacetiletý střelec dost. Ovšem pozor: není čas na žádné zkoušení. Rodák z Floridy bude s letošním 18milionovým platem druhým nejlépe placeným borcem týmu, a tak se čeká, že převezme kus zodpovědnosti. Dokáže to? Svou budoucnost si určuje sám – v případě trápení je možné, že v únoru změní dres. Pro příští rok má totiž hráčskou opci za necelých 19 milionů, a pokud budou do Texasu chtít v létě 2020 přilákat třetí hvězdu, bude se hodit každý dolar. Navíc: Majitel Mark Cuban kolem horké kaše nechodí (vzpomeňte na Harrisona Barnese).

Předpokládaná základní sestava

Jalen Brunson (PG) – Luka Dončič (SG) – Tim Hardaway Jr. (SF) – Dwight Powell (PF) – Kristaps Porzingis (C)

Jaká bude sezóna 2019/20?

Šampion z roku 2011 vstoupí do 40. sezóny v NBA s palubovkou, na které budou nově vynikat Dirkovy podobizny, a možností, že se někdejší německá superhvězda ke Cubanovi připojí coby částečný majitel klubu. Z basketbalového hlediska ovšem nečekejte zázraky: prosadit se na našlapaném západě bude chtít každý – a na někoho Černý Petr vyjít musí. Nabízejí se právě Mavericks, s nimiž se počítá spíše do budoucna. Po třech letech bez play off už samozřejmě příznivcům dochází trpělivost, s výhledem na další roky jsou ale schopni ještě jeden slabší vydržet.

Mavericks' new court will feature Dirk Nowitzki tribute. https://t.co/dieLyPWarB pic.twitter.com/cXilTjU7xG

— theScore (@theScore) September 6, 2019

Na druhou stranu: není důvod Dallas odepisovat předem. „Pokud si Kristaps a Luka sednou, mohli by být nejlepší dvojicí v lize. Jen si musí vzájemně pomáhat, respektovat se a podporovat,“ uvedl nedávno J.J. Barea. Pravda, papírově na tom klub není úplně zle, proto vedení věří v povedený start. Pak bude možné téměř vše – ačkoli boj o titul samozřejmě nečekejte. Spíše osmou, možná sedmou příčku na západě, pokud si vše sedne, jak má. A kdyby klub v následném play off dokázal potrápit některého z favoritů, jistě by se v létě další kvalitní zboží lákalo jednodušeji.

Tip: 10. místo v Západní konferenci